Skip to content
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ Π.ΑΜ. – Π.Σ.Ε.Α.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:


Τσαχαλίνας Νικόλαος
Προϊστάμενος Τμήματος
Τηλ :2313309462
email: ntsach@m-t.gov.gr


Ματσούκης Γεώργιος
Tηλ:2313309432
email: gmats@m-t.gov.gr



Ταχυδρομική Διεύθυνση:
Καθηγητή Ρωσσίδη 11, τ.κ.: 54655, Θεσσαλονίκη



Email:
psea@m-t.gov.gr




ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ:

Το Τμήμα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή

07:00 π.μ. – 15:30 μ.μ..

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Τι είναι η ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης);

Η ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης) είναι ένα θεσμικό πλαίσιο και σύστημα που έχει σκοπό να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους και των κρίσιμων υποδομών σε περιόδους πολέμου ή γενικευμένων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (π.χ. επιστράτευση, πολεμική σύρραξη, απειλή για την εθνική ασφάλεια).

 

Η ΠΣΕΑ και η Πολιτική προστασία είναι το ίδιο;

Αν και το φυσικό αντικείμενο των δύο προσιδιάζει και η ονομασία των δυο γίνεται αντικείμενο σύγχυσης η ΠΣΕΑ και η πολιτική προστασία δεν είναι το ίδιο:

Ο Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) είναι ένας θεσμός που αφορά, τη θωράκιση της χώρας σε περίπτωση πολέμου ή γενικευμένης κρίσης. Περιλαμβάνει σχέδια για τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους και την προστασία κρίσιμων υποδομών σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής ή καταστάσεων εθνικής ανάγκης. Συντονίζεται από το Υπουργείο εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών Συμμετέχουν δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ιδιωτικοί φορείς κ.ά. Αντίθετα η πολιτική προστασία αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, κ.λπ.) και τεχνολογικά ή ανθρωπογενή ατυχήματα. Συντονίζεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Κύριοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ, ΟΤΑ, εθελοντικές οργανώσεις κ.ά.

 

Το Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Αποκεντρωμένης τι αρμοδιότητες έχει;

Σύμφωνα με το ΠΔ. 142/2010, Το Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας (ΠΑΜ) – Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), το οποίο υπάγεται απευθείας στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι αρμόδιο ιδίως για την παρακολούθηση, συμμετοχή, συντονισμό, σχεδιασμό και την ενεργοποίηση της ΠΑΜ – ΠΣΕΑ εντός της ζώνης ευθύνης του και για τη μέριμνα εναρμόνισης του σχεδιασμού μεταξύ Περιφερειών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς και την εποπτεία, ενίσχυση και συνδρομή των Περιφερειών, των ΟΤΑ α΄ βαθμού και των νομικών τους προσώπων, για θέματα πολιτικής άμυνας και τον έλεγχο των ληφθέντων μέτρων προστασίας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Καταρτίζει και αναθεωρεί τα Σχέδια Εκτάκτου Ανάγκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης ή σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια. Συντονίζει τους φορείς της περιοχής ευθύνης (π.χ. Περιφέρειες, Δήμους, ΔΕΚΟ, ιδιώτες με κρίσιμες υποδομές). Εκδίδει τις Πράξεις Εξουσιοδότησης για χειρισμό ΕΔΠΥ (Εθνικών Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και Υλικών), τόσο για τους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και για τους Υπαλλήλους των ΟΤΑ Ά Βαθμού.

 

Τι είναι οι ΕΔΠΥ Εθνικές Διαβαθμισμένες Πληροφορίες και Υλικά;

Ο χειρισμός αφορά την εφαρμογή διαβαθμισμένων διαδικασιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την Πολιτική Άμυνα και ΠΣΕΑ και κυρίως το προστατευτικό πλαίσιο των διαβαθμισμένων εγγράφων και πληροφοριών του κράτους. Ο χειρισμός ΕΔΠΥ περιλαμβάνει τη Λήψη, φύλαξη, επεξεργασία και μετάδοση εγγράφων και πληροφοριών που έχουν κρατική διαβάθμιση (π.χ. Απόρρητο, Εμπιστευτικό, Ακρ. Απόρρητο κ.λπ.). Η διαχείριση αυτών γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα, με ειδική διαβάθμιση ασφαλείας (security clearance). Ο χειρισμός ΕΔΠΥ συνδέεται άμεσα με τις λειτουργίες του ΠΣΕΑ, όπου οι φορείς μπορεί να πρέπει να διαχειριστούν ή να εφαρμόσουν διαβαθμισμένα σχέδια, οδηγίες κλπ.

 

Τι θεωρείται «διαβαθμισμένη πληροφορία ή υλικό»;

1.Σχέδια κινητοποίησης.

2.Τοποθεσίες κρίσιμων υποδομών.

3. Επικοινωνιακά δίκτυα που ενεργοποιούνται σε εμπόλεμη περίοδο.

4.Στοιχεία επιστράτευσης.

5.Οδηγίες για επίταξη ή επιχειρησιακή μετάπτωση υπηρεσιών.

 

Γιατί είναι κρίσιμη η Πράξη εξουσιοδότησης;

1. Εξουσιοδοτεί θεσμικά τις εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές (όπως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή υπηρεσίες ΠΣΕΑ) να χειρίζονται διαβαθμισμένο υλικό.

2. Καθορίζει ποιοι υπάλληλοι ή στελέχη μπορούν να λάβουν, επεξεργαστούν ή τηρήσουν διαβαθμισμένα σχέδια.

3. Διασφαλίζει τη νομική και διοικητική εγκυρότητα των ενεργειών του φορέα σε περιόδους κρίσης

 

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος υπάλληλος για να εξουσιοδοτηθεί για χειρισμό ΕΔΠΥ.

Ο Προς εξουσιοδότηση Υπάλληλος θα πρέπει να είναι υπάλληλος που θα χρησιμοποιηθεί για το χειρισμό ΕΔΠΥ στο πλαίσιο της ΠΣΕΑ κατόπιν πρότασης της υπηρεσίας του. Η διαδικασία έχει κάποια στάδια που χαρακτηρίζονται εμπιστευτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Α.Δ.Μ.-Θ.

Skip to content