Skip to content

Πρωτοπόρος η Α.Δ.Μ-Θ. και στην οργάνωση της Πολιτικής Άμυνας των Δήμων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Αυτοτελές Τμήμα  Π.ΑΜ. – Π.Σ.Ε.Α. της Α.Δ.Μ-Θ.,  ανταποκρινόμενο με αμεσότητα και ταχύτητα στην Απόφαση του ΚΥΣΕΑ, κατήρτισε και υλοποιεί με επιτυχία πρόγραμμα ενημέρωσης των Δήμων της χωρικής αρμοδιότητας της Α.Δ.Μ.Θ. Ήδη σε 32  Δήμους δόθηκαν αναλυτικές γραπτές και προφορικές οδηγίες  και  ενημερώθηκαν ενδελεχώς οι Δήμαρχοι τους.  Η ενημέρωση των Δημάρχων των υπολοίπων Δήμων θα συνεχιστεί αμέσως μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οπότε και θα κλείσει ο πρώτος κύκλος ενεργειών της Α.Δ.Μ-Θ. για την οργάνωση της Πολιτικής Άμυνας και της δημιουργίας δομών Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α) στο επίπεδο των ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Η Πολιτική Άμυνα οργανώνεται με σκοπό την προστασία και την οργάνωση του γενικού πληθυσμού (των πολιτών) και τη συνέχιση της λειτουργίας του Κράτους σε περίοδο κρίσεων ή πολέμου (περίοδοι ένοπλων συρράξεων). Αντικείμενο της είναι η οργάνωση, η καθοδήγηση και η κινητοποίηση των Πολιτικών Δυνάμεων με σκοπό την προστασία της Χώρας από κάθε εχθρική προσβολή και η αντιμετώπιση πιθανών καταστροφών στον Πολιτικό Τομέα (απώλειες πληθυσμού και υλικών αγαθών). Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού λαμβάνονται διάφορα μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη, προπαρασκευή, σχεδίαση ή και περιορισμό των επιπτώσεων από τέτοιες καταστάσεις και στην εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην Πολιτική Άμυνα της Χώρας συμμετέχουν όλες οι Πολιτικές της Δυνάμεις. Σε αυτές εντάσσονται οι Κρατικές Αρχές και Υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ – Π.Σ.), το Λιμενικό Σώμα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Οργανισμοί, Δημόσιες και Ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά όλο το Έμψυχο μη ένοπλο και Άψυχο Δυναμικό της Χώρας. Η Πολιτική Άμυνα της χώρας μας προβλέπεται από το Νομοθετικό Διάταγμα (ΝΔ) 17 του 1974 και ήδη λειτουργεί σε επίπεδο Περιφέρειας (συνέχεια της δομής των Νομαρχιών), Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Υπουργείων. Με σχετική Απόφαση του ΚΥΣΕΑ το 2021, επιχειρείται η υλοποίηση της και στο επίπεδο των ΟΤΑ Α’ βαθμού, στους Δήμους.

Η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος περιλαμβάνει ένα δεύτερο κύκλο εργασιών που θα ξεκινήσουν κατά το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα συσταθούν ομάδες εργασίας των υπευθύνων Πολιτικής Άμυνας όμορων Δήμων, υπό την συνεχή καθοδήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Π.ΑΜ. – Π.Σ.Ε.Α. της Α.Δ.Μ-Θ., το έργο των οποίων θα είναι η υλοποίηση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία των Γραφείων Πολιτικής Άμυνας των Δήμων.

Ο βασικός στόχος είναι, στο τέλος του 2022, οι δομές Π.Σ.Ε.Α. των Δήμων της χωρικής αρμοδιότητας των Α.Δ.Μ-Θ. να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και να συμμετέχουν επιχειρησιακά στην Πολιτική Άμυνα της Χώρας μαζί με τις υπόλοιπες Πολιτικές Δυνάμεις.

Είθε η  λειτουργία τους να γίνει πρότυπο και για τους υπόλοιπους Δήμους της Χώρας.

Skip to content