Skip to content

Δηλητηριασμένα δολώματα υπαίτια για τον θάνατο δυο μαυρόγυπων στην δασική περιοχή της Δαδιάς

 

Ενημέρωση από την εκπρόσωπο της WWF Ελλάς κ. Θεοδώρας Σκαρτσή για την εύρεση δύο νεκρών δειγμάτων μαυρόγυπα στην αγροδασική περιοχή ανάμεσα στα χωριά Δαδιά και Κορνοφωλιά και εντός του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, στάθηκε η αφορμή να μεταβεί η Δασάρχης Σουφλίου το Σάββατο 6 Μαρτίου στον τόπο του συμβάντος για να διερευνηθεί η υπόθεση. Εκεί αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη των νεκρών πουλιών, ακολούθησε η συλλογή και μεταφορά τους στο Κτηνιατρικό Κέντρο Σουφλίου ώστε να πραγματοποιηθεί νεκροψία, να  γίνει συγκέντρωση των απαραίτητων δειγμάτων και αποστολή τους για τοξικολογικές αναλύσεις.

Τις επόμενες μέρες με εντολή της Δασάρχη πραγματοποιήθηκαν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή του συμβάντος για τον εντοπισμό των δραστών οι οποίες  πραγματοποιούνται έως και σήμερα και θα συνεχίσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές διαδικασίες και σημαντικό είναι να τονισθεί ότι οι ποινικές ευθύνες όσων επιδίδονται σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες είναι βαρύτατες.

Το συμβάν που έλαβε χώρα αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό των μαυρόγυπων, καθώς τα δύο πουλιά φώλιαζαν σε διαφορετικές φωλιές με αποτέλεσμα να χαθούν δύο ζεύγη από τα 30-35 που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε όλοι ότι πολλά από τα γεωργικά φάρμακα είναι  δηλητήρια ισχυρά, με συνέπειες άμεσες για το περιβάλλον, τα ζώα αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Στόχος είναι με κάθε τρόπο να προστατευτεί το δάσος της Δαδιάς, η «γή των αρπακτικών πουλιών» και ο φυσικό μας πλούτος.

Skip to content