Skip to content

Αποτελέσματα της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Α.Δ.Μ-Θ. για την ανάπτυξη της Οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άκρως επιτυχής και αποτελεσματική η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε η Α.Δ.Μ-Θ για τρίτη συνεχή χρονιά, με θέμα «Βέλτιστες πρακτικές και νέες μέθοδοι ανάπτυξης της Οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα», προωθώντας τον εποικοδομητικό διάλογο του Επιστημονικού τομέα και των Συλλόγων Οστρακοκαλλιεργητών με τους πολιτικούς, αιρετούς και τη Διοίκηση, αναδεικνύοντας καινοτομίες, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και νέα επιστημονικά δεδομένα στο χώρο της Υδατοκαλλιέργειας.

Ο Γραμματέας της Α.Δ.Μ-Θ., Δρ. Ιωάννης Σάββας, επεσήμανε κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, την αναγκαιότητα για την υπόδειξη άμεσων και εφαρμοστέων λύσεων στα διαπιστωθέντα προβλήματα της οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα. Κυρίως τόνισε την προσδοκία του για την καταγραφή αποτελεσμάτων της Ημερίδας που θα αποτελέσουν βασικό εγχειρίδιο της πολιτικής ηγεσίας για την προώθηση της ανάπτυξης και ενίσχυσης του κλάδου.

Εκ μέρους του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη απηύθυνε χαιρετισμό ο Συντονιστής του Γραφείου κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος εξέφρασε τις ειλικρινείς προθέσεις της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να διευκολυνθεί η Μυδοκαλλιέργεια και να ενθαρρυνθεί η καινοτομία προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Κεντρικές ομιλίες από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Κελέτση και την Υφυπουργό Ανάπτυξης κα. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, οι οποίοι αφού συνεχάρησαν το Γραμματέα της Α.Δ.Μ-Θ. για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης, παρουσίασαν τις νέες προοπτικές χρηματοδότησης και ενίσχυσης του τομέα της Υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Στρατηγικής για τη γαλάζια ανάπτυξη. Η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη θα πρέπει σήμερα να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της νέας στρατηγικής της ΕΕ». Η Υφυπουργός τονίζοντας πως «η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Ελληνική Περιφέρεια» και πως «για να γίνουμε Πράσινοι οφείλουμε να προσέξουμε το Γαλάζιο» αναφέρθηκε στις ψηφιακές πλατφόρμες και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Εισηγήσεις από εκπροσώπους της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας προσέδωσαν ιδιαίτερη αξία, καθώς επικεντρώθηκαν στις νέες καλλιέργειες ειδών Οστράκων, το Μπλέ Καβούρι και τα Μύδια του Θερμαϊκού κόλπου, στο μέλλον του κλάδου και στις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μυδοκαλλιέργειας. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Δρ. Ιωάννης Γιάντσης, Επ. Καθηγητής Σχολής Γεωτεχνικών Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας και Α.Π.Θ., ο Δρ. Βασίλειος Μιχαηλίδης, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Καθηγητής Σχολής Θετικών Επιστημών, Τμήμα Βιολογικού, Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων, Τομέας Ζωολογίας, Α.Π.Θ., η Δρ. Μαρία Καλαϊτζίδου, Κτηνίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Εργαστηρίου Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Δρ. Νικολέτα Κράββα, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δρ. Δημήτρης Φωλίνας, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και ο Δρ. Παναγιώτης Αγγελίδης, Κτηνίατρος – Ιχθυοπαθολόγος, Καθηγητής Σχολής Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιχθυολογίας, Α.Π.Θ.

Την Ημερίδα, τέλος τίμησαν με τη παρουσία τους και έκαναν παρέμβαση ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στρατάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεώργιος Κεφαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κων/νος Γιουτίκας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠ.Α.Τ. κ. Σπυρίδωνας Ντουντουνάκης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και λοιπών Τροφίμων Ζωϊκής Προέλευσης του ΥΠ.Α.Τ. κα. Διονυσία Μίντζα, η υπεύθυνη Επικοινωνίας για τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών Κ.Μ, ΟΦΥΠΕΚΑ, κα. Λία Παπαδράγκα, και εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής ο κ. Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις της Επιστημονικής Ημερίδας θα αναρτηθούν σύντομα στο κανάλι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στο YouTtube.

Skip to content