Skip to content

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών – Ο.Η.Ε.  Από το 1974 γιορτάζεται ετησίως στις 5 Ιουνίου και από το 1987 υιοθετήθηκε ο θεσμός της χώρας «οικοδεσπότη» των διεθνών εορτασμών της ημέρας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού παγκοσμίως και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του σχετικά με επίκαιρα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Το θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 είναι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων με το σύνθημα «Reimagine, Recreate, Restore» και με χώρα οικοδεσπότη το Πακιστάν. Η φετινή χρονιά αποτελεί και την έναρξη διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021 – 2030) των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Ποικίλα και εξαιρετικής οικολογικής σπουδαιότητας είναι τα οικοσυστήματα που απαντώνται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (χερσαία, υγροτοπικά και θαλάσσια). Στην εδαφική της επικράτεια βρίσκονται κάποια από τα πλέον αδιατάρακτα οικοσυστήματα της Ευρώπης (ορεινός όγκος Νότιας Ροδόπης, το μοναδικό στην Ελλάδα Δάσος της Σημύδας, το Δάσος της Ελατιάς, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού), οικοσυστήματα που αναπτύσσονται κατά μήκος και στα δέλτα των ποταμών που διασχίζουν την περιοχή (Έβρου, Νέστου, Στρυμόνα – Αξιού, Αλιάκμονα), οι υγρότοποι και τα οικοσυστήματα των παράκτιων ζωνών μέχρι τις έντονα τουριστικές περιοχές κατά μήκος της ακτογραμμής  Αλεξανδρούπολης-Χαλκιδικής-Πιερίας.

Η Α.Δ.Μ-Θ. εφαρμόζει τις πολιτικές προστασίας περιβάλλοντος και με το επιστημονικό δυναμικό της υλοποιεί δράσεις στην κατεύθυνση προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων στην περιοχή αρμοδιότητας της προσβλέποντας σε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους μας.

Δείτε αναλυτικά τις Περιβαλλοντικές Δράσεις των υπηρεσιών του φορέα μας με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Α.Δ.Μ-Θ.      

ΔΡΑΣΕΙΣ Δ.Τ.Ε. Α.Δ.Μ-Θ.      

ΔΡΑΣΕΙΣ Δ.Υ. Α.Δ.Μ-Θ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Δ.Μ-Θ.

Skip to content