Skip to content

Κώδικας Δεοντολογίας

 Με τον ν. 4795/2021 καθιερώνεται στον φορέα η εφαρμογή Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των επιχειρησιακών του λειτουργιών, την αξιοπιστία των οικονομικών και λοιπών αναφορών, καθώς και τη συμμόρφωση με τους νόμους, τους κανονισμούς και τις πολιτικές που διέπουν τη λειτουργία του. Η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Α.Δ.Μ.Θ., η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση η αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και ποιοτικής εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, προϋποθέτει την ανάληψη δράσεων και πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς.

Ένας εκ των βασικών στρατηγικών στόχων του φορέα μας αποτελεί η ανάπτυξη και καθιέρωση συστήματος εποπτείας και ελέγχου της διοικητικής δράσης των Υπηρεσιών μας.

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, απαιτείται σε πρώτο επίπεδο η ενίσχυση των ελεγκτικών Υπηρεσιών του φορέα και σε δεύτερο επίπεδο η ανάπτυξη ενός πλαισίου γενικής εποπτείας και επιθεώρησης της διοικητικής δράσης σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες του Οργανισμού, την θεμελιώδη αρχή της νομιμότητας αλλά και υλοποίησης των θεσπιζόμενων στόχων και επιδιώξεων από όλες τις οργανικές μονάδες του φορέα. Η λειτουργία του Εσωτερικού Ελέγχου αποτελεί μία από τις κρίσιμες συνιστώσες για τη βελτίωση του πλαισίου, καθώς και των διαδικασιών διακυβέρνησης του φορέα. Ο Εσωτερικός Έλεγχος αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, ικανό να συνδράμει καθοριστικά στη βελτίωση των διαδικασιών, την αποφυγή λαθών, τον εντοπισμό αδυναμιών και στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των υπηρεσιών του φορέα. Η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου είναι ανεξάρτητη, η δε λειτουργική της ανεξαρτησία διασφαλίζεται με την υπαγωγή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου απευθείας στον επικεφαλής του φορέα, όπως ο νόμος ορίζει. Η ανεξαρτησία, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του Εσωτερικού Ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα θέτουν υψηλές ηθικές απαιτήσεις στο προσωπικό που στελεχώνει τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.

Βασική προτεραιότητα όλων των Υπηρεσιών είναι να εντοπιστούν οι τομείς υψηλού κινδύνου στην εκδήλωση φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, ώστε να αναπτυχθούν και να καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες και αρχές που θα διασφαλίσουν τη διοικητική δράση της Υπηρεσίας, προκειμένου να εδραιωθεί ένα περιβάλλον αφενός προστατευμένο από διαφθορά, αφετέρου ιδανικό και άριστο για την ανάπτυξη αναπτυξιακών, επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων.»

Skip to content