Skip to content

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε η Α.Δ.Μ-Θ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε η Α.Δ.Μ-Θ. με θέμα την κλιματική κρίση, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης της στη μυδοκαλλιέργεια, στηρίζοντας έμπρακτα την περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στη χωρική περιοχή αρμοδιότητας της. 

Ο Συντονιστής της Α.Δ.Μ-Θ., Δρ. Ιωάννης Σάββας, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, τονίζοντας πως κύριος σκοπός της διοργάνωσης είναι η επιστημονική και διοικητική υπόδειξη λύσεων για τα διαπιστωμένα προβλήματα των μυδοκαλλιεργειών, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, η διακρίβωση των προσεχών  προκλήσεων που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των μελλοντικών ημερίδων και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των ενεχομένων στο αντικείμενο της μυδοκαλλιέργειας. Προανήγγειλε δε τη χωροθέτηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, 49 θέσεων μυδοκαλλιεργητών  στη περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.

Την Ημερίδα φέτος, τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Συντονιστή της Α.Δ.Μ-Θ. για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης, στη συνέχεια δεσμεύτηκε στους παραγωγούς για την εντός ολίγων εβδομάδων τακτοποίηση του θέματος των αποζημιώσεων τους.

Την  Ημερίδα επίσης τίμησαν με τη παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό, οι βουλευτές της  Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Αρβανιτίδης Γεώργιος, κ. Φάμελλος Σωκράτης, κ. Βαρτζόπουλος Δημήτριος, και η Βουλευτής κα. Κωνσταντίνα Αδάμου, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκας  Κων/νος  και ο  Δήμαρχος  Δέλτα κ. Ιωαννίδης  Ιωάννης.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας από εξειδικευμένα στελέχη της Α.Δ.Μ-Θ. και του επιστημονικού κόσμου της Περιφέρειας της Κ.Μ. ήταν οι ακόλουθες:

  • Ευθυμιάδης Ευάγγελος, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ. – Α.Δ.Μ-Θ. “Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη μυδοκαλλιέργεια”
  • Καλαϊτζίδου Μαρία, Δρ. Κτηνίατρος,  Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,  Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Οστρακοκαλλιέργεια και Μυδοκαλλιέργεια”
  • Σαββίδης Ιωάννης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Φυσικής Ωκεανογραφίας Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος “Κυκλοφορία υδάτινων μαζών σε περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών”
  • Γιάντσης Ιωάννης, Eπ. Καθηγητής Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, Παν/μιο  Δυτικής Μακεδονίας “Εγκατάσταση έξυπνου αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης εκμεταλλεύσεων μυδοκαλλιέργειας και μετριασμός των επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στους υδρόβιους πληθυσμούς”
  • Θεοδωρίδης Αλέξανδρος, Δρ. Γεωπόνος, Επ. Καθηγητής Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής και Εφαρμοσμένης Στατιστικής Τμήματος Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ“Οικονομική διαχείριση μονάδων μυδοκαλλιέργειας”
  • Δρ.Μιχαηλίδης Βασίλης, Καθηγητής Βιολογικού Τμήματος Α.Π.Θ, Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων, Τομέας Ζωολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Βιολογίας “Δυνατότητες καλλιέργειας νέων ειδών και προοπτικές”
     

Skip to content