Skip to content

Επιτυχής διεξαγωγή της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Α.Δ.Μ-Θ.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καλές Πρακτικές στις Μυδοκαλλιέργειες». 

H Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, στηρίζοντας έμπρακτα την περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στα όρια της χωρικής της αρμοδιότητας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Δέλτα, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καλές Πρακτικές στις Μυδοκαλλιέργειες» για τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων και την παρακολούθησαν περισσότεροι από πενήντα (50) παραγωγοί της περιοχής που επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τις προοπτικές και τις καινοτόμες πρακτικές της μυδοκαλλιέργειας.

Ο Συντονιστής της Α.Δ.Μ-Θ. Δρ. Ιωάννης Σάββας, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας και απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας την αναγκαιότητα της θεσμοθετημένης διαχείρισης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υγιή ανάπτυξη των μυδοκαλλιεργειών.

Την Ημερίδα τίμησαν με τη παρουσία τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι βουλευτές της Β΄Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, κ. Σωκράτης Φάμελλος και κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Γιούτικας καθώς και ο Δήμαρχος Δήμου Δέλτα κ. Ιωάννης Ιωαννίδης.

Στο βήμα κλήθηκαν επίσης οι πρόεδροι των Συλλόγων Μυδοκαλλιεργητών κ. Αναστάσιος Δραγάνης, κ. Κωνσταντίνος Βερβίτης και κ. Ευάγγελος Κουτρούτσιος, οι οποίοι εξέφρασαν τις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες των παραγωγών για το παρόν και το μέλλον των καλλιεργειών τους. Εκ μέρους της ΠΟΑΥ Πιερίας συμμετείχε ο κ. Κωνσταντίνος Κουτούπας και εκ μέρους της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού ο Πρόεδρος της και Αντιδήμαρχος Δήμου Δέλτα κ. Φάνης Αλμπάνης.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, η οργάνωση της παραγωγής στην μετά Covid εποχή και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα της υψηλής διατροφικής αξίας του προϊόντος καθώς και αυτό της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. 

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση και διατυπώθηκαν τα βασικότερα συμπεράσματα.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας από εξειδικευμένα στελέχη της Α.Δ.Μ-Θ. και του επιστημονικού κόσμου της περιφέρειας της Κ.Μ. ήταν οι ακόλουθες:

  • Εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για την επίλυση των προβλημάτων της Μυδοκαλλιέργειας (Έλενα Κοντοπούλου, Βιολόγος – Ιχθυολόγος PhD, Α.Δ.Μ-Θ)
  • Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μονάδων μυδοκαλλιέργειας (Δρ.Σταύρος Καραθανάσης, Φυσικός, Α.Δ.Μ-Θ)
  • Η οριζόντια και κάθετη οργάνωση παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέχρι το marketing plan (Νόττα Ουρανία, Καθ. Μικροοικονομίας, Αγροτικής επιχειρηματικότητας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας/Διευθύντρια MSc in Innovative Systems of Sustainable Agriculture Production – Βλάχβεη Ασπασία, Καθηγήτρια Μάρκετινγκ, Τμήμα  Οικονομικών  Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)       
  • Ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου και διαπίστευσης της ευζωίας των παραγόμενων μυδιών στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Δρ  Μιχαηλίδης Βασίλης, Καθηγητής Βιολογικού Τμήματος  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων, Τομέας Ζωολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Βιολογίας)   
  • Πιστοποίηση και Ταυτότητα Αγροτικών Προϊόντων (Μαίρη Σπέντζου, Γεωπόνος, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων – MSc, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)
  • Πρόγραμμα παρακολούθησης θαλάσσιων βιοτοξινών στις ζώνες παραγωγής και αλίευσης οστρακοειδών (Σιδηροπούλου Αναστασία, Κτηνίατρος PhD, ΥπΑΑΤ/Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών)                                                          
  • Θαλάσσιες βιοτοξίνες και δημόσια υγεία. Ανίχνευση, διαχείριση και πρόληψη (Καλαϊτζίδου Μαρία, Κτηνίατρος  PhD, ΥπΑΑΤ/ Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών)
  • Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000 – Αλιεία – Μυδοκαλλιέργεια -Θερμαϊκός Κόλπος (Παναγιώτου ΑθηνάΠρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκός Κόλπος)                                                                                                                                                                                                                                        

Επισυνάπτονται οι εισηγήσεις της ημερίδας:

1. Η οριζόντια και κάθετη οργάνωση παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέχρι το marketing plan

2. Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000 – Αλιεία – Μυδοκαλλιέργεια – Θερμαϊκός Κόλπος

3. Ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου και διαπίστευσης της ευζωίας των παραγόμενων μυδιών στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

4. Εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για την επίλυση των προβλημάτων της Μυδοκαλλιέργειας

5. Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μονάδων μυδοκαλλιέργειας

6. Θαλάσσιες βιοτοξίνες και δημόσια υγεία. Ανίχνευση, διαχείριση και πρόληψη

7. Πρόγραμμα παρακολούθησης θαλάσσιων βιοτοξινών στις ζώνες παραγωγής και αλίευσης οστρακοειδών

8. Πιστοποίηση και Ταυτότητα Αγροτικών Προϊόντων

 

Skip to content