Skip to content

Επιτυχής ολοκλήρωση έργων αναδάσωσης στην Π.Ε. Ροδόπης

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –Θράκης ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έργα αναδάσωσης που αφορούν σε 51 στρ. στην δασική θέση “Αναδασώσεις Σμιγάδας”, 398 στρ. στην θέση “Ρέμα Γυρολόγος”, 206 στρ. στην θέση “Χλόη”, 187 στρ. στην θέση “Τριγωνομετρικό” και 93 στρ. στην θέση “Κλέφτης” στον Δήμο Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και την υπ’ αριθ. 117653/6833 (ΦΕΚ 3302/Β΄/09.12.2014) απόφαση του ΥΠΕΚΑ «η εταιρεία Διαδριατικός Αγωγός Αερίου Trans Adriatic Pipline (TAP) είναι υποχρεωμένη να αναδασώσει αντίστοιχη έκταση με αυτή που καταλαμβάνει (περιβαλλοντικό ισοζύγιο) η επέμβασή της : Διαδριατικός Αγωγός υψηλής πίεσης (ΤΑΡ) και Συνοδευτικές εγκαταστάσεις Ελληνικό Τμήμα».

Η κοινοπραξία με την επωνυμία  «Κ/Ξ MTC MAKEDONIKI – ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΦΤΣΟΓΛΟΥ» και διακριτικό τίτλο «ReForest J/V», που ανέλαβε την εκπόνηση του έργου, ως ανάδοχος της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.) AG, προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων για την αναδάσωση συνολικά 935 στρ. στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Για το έργο αυτό χρησιμοποιήθηκαν περίπου 170.000 δενδρύλλια κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών τα οποία παρήχθησαν στα δασικά φυτώρια Αμβροσίας και Οργάνης τα οποία διαχειρίζεται η Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η οποία ήταν επιβλέπουσα των εργασιών αναδάσωσης.

Για την επιτυχή περάτωση του έργου πραγματοποιήθηκαν εργασίες απομάκρυνσης βλάστησης (βοτάνισμα – σκάλισμα), διαμόρφωσης λεκάνης συγκράτησης νερού, τοποθέτησης δεκαεπτά πλαστικών δεξαμενών και σωλήνων, ποτισμάτων, λίπανσης, ψεκασμών για την καταπολέμηση προσβολών από έντομα και κατασκευής περιφράξεων.

Στόχος του έργου, πέρα από την αποκατάσταση του δασικού πλούτου και την οικολογική και αισθητική αναβάθμιση, ήταν η σταθεροποίηση των εδαφών και η προστασία των γύρω περιοχών από τις πλημμύρες κατά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Skip to content