Skip to content

Παραγωγή πρωτογενών δασικών προϊόντων από την Διεύθυνση Δασών Πιερίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στο ποσοστό δασοκάλυψης, σε επίπεδο Περιφέρειας και Χώρας, με τα δάση να καταλαμβάνουν το 38% της έκτασής της. Τα είδη που την αποτελούν είναι η Οξιά σε ποσοστό 33%, η Μαύρη Πεύκη με 24%, η Δρυς και τα αείφυλλα πλατύφυλλα με 13% και σε μικρότερα ποσοστά η ελάτη, η καστανιά κ.λπ.

Η ιδιοκτησιακή κατανομή των δασών στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ποικιλία, με τα δημόσια δάση να καταλαμβάνουν την μεγαλύτερη έκταση σε ποσοστό 42%, τα συνιδιόκτητα με 19%, τα ιδιωτικά με 13%, τα δημοτικά με 11% και τα μοναστηριακά με 4%.

Η διαχείριση των δασών του Νομού Πιερίας, για την παραγωγή δασικών προϊόντων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, γίνεται υπό το πρίσμα της αρχής της «αειφορίας των καρπώσεων» καθώς δεν επιτρέπεται κάρπωση ξύλου μεγαλύτερη από αυτή που αντιστοιχεί στο παραγωγικό δυναμικό του συγκεκριμένου κάθε φορά σταθμού τόπου.

Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας στο πλαίσιο αειφορικής διαχείρισης των δασών της, προέβη στην κάρπωση δασικών προϊόντων σε 90 συστάδες δάσους και παρήγαγε συνολικά 49.407,87 κ.μ ξυλώδες όγκο το έτος 2020. Από την διαχείριση των δημοσίων δασών και σύμφωνα με το Π.Δ 126/86 δεσμεύτηκαν από την Υπηρεσία 3.295 χ.κ.μ καυσόξυλα οξιάς και αποδόθηκαν με μικρό τίμημα σε κατοίκους ορεινών περιοχών για κάλυψη των ατομικών τους αναγκών σε θέρμανση.

 

Skip to content