Skip to content
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: 
Κίτρους 41, τ.κ.: 60134 Κατερίνη

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 
23510– 23777

Email: 
tdo-pie@m-t.gov.gr


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

Καθημερινά: 07:00 π.μ.- 15:00μ.μ.

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος νομιμότητας στους ΟΤΑ;

 Ο έλεγχος νομιμότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είναι μια διαδικασία που διασφαλίζει ότι οι πράξεις και οι αποφάσεις των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 4 του Συντάγματος, η κρατική εποπτεία επί των ΟΤΑ συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 214 του Ν.3852/2010, ο έλεγχος νομιμότητας συνίσταται: α) σε έλεγχο των πράξεων που περιλαμβάνει κυρίως τα εξής:

  • Έλεγχο τήρησης των νόμων, διαταγμάτων και κανονιστικών πράξεων: Εξετάζεται αν οι αποφάσεις των οργάνων των ΟΤΑ εκδόθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αν το περιεχόμενό τους είναι συμβατό με την κείμενη νομοθεσία,
  • Έλεγχο αρμοδιότητας:

Διαπιστώνεται αν το όργανο που εξέδωσε την πράξη είχε την κατάλληλη αρμοδιότητα για να το πράξει,

  • Έλεγχο τήρησης ουσιωδών τύπων:

Ελέγχεται αν τηρήθηκαν οι βασικές διαδικαστικές απαιτήσεις για τη λήψη της απόφασης (π.χ. νόμιμη συγκρότηση του οργάνου, απαρτία, πλειοψηφία, αιτιολογία όπου απαιτείται)

και β) σε έλεγχο των προσώπων που αφορά στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

 

Ποιες αποφάσεις των Δήμων ελέγχονται;

 Σύμφωνα με το άρθρο 225 του Ν.3852/2010, οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, αποστέλλονται υποχρεωτικά για έλεγχο νομιμότητας στην ΑΥΕ Ο.Τ.Α., εφόσον αφορούν:

α) ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου,

β) (βα) την ανάθεση συμβάσεων μελετών, παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών και παροχής γενικών υπηρεσιών η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και μέχρι το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., (ββ) την ανάθεση συμβάσεων έργων και υπηρεσιών, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 107 έως 110 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και μέχρι το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., (βγ) την ανάθεση συμβάσεων, ανεξαρτήτως είδους αυτών, που συγχρηματοδοτούνται από ενωσιακούς πόρους, η εκτιμώμενη αξία των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.,

γ) την αγορά και εκποίηση, λόγω πώλησης ή δωρεάς κατά κυριότητα, ακινήτων,

δ) την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων,

ε) τη μίσθωση ακινήτων από τρίτους,

στ) τη σύναψη δανείων,

ζ) την ίδρυση πάσης φύσεως νομικών προσώπων, τη συμμετοχή σε υφιστάμενα νομικά πρόσωπα, καθώς και τη λύση και τη θέση σε εκκαθάριση νομικών προσώπων, η) τη σύναψη πάσης φύσεως προγραμματικών συμβάσεων η προϋπολογιζόμενη δαπάνη, των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και

θ) τη διεξαγωγή δημοτικού ή περιφερειακού δημοψηφίσματος. Στην ΑΥΕ Ο.Τ.Α. αποστέλλονται προς έλεγχο νομιμότητας και οι αποφάσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και των μονομετοχικών ανωνύμων εταιρειών Ο.Τ.Α. που αφορούν:

α) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου,

β) εκποίηση παγίων περιουσιακών στοιχείων,

γ) αγορά και εκποίηση ακινήτων,

δ) σύναψη δανείων,

ε) (εα) την ανάθεση συμβάσεων μελετών, παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών και παροχής γενικών υπηρεσιών η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και μέχρι το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., (εβ) την ανάθεση συμβάσεων έργων και υπηρεσιών οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 107 έως 110 και 318 έως 321 του ν. 4412/2016, η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και μέχρι το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., (εγ) την ανάθεση συμβάσεων, ανεξαρτήτως είδους αυτών, που συγχρηματοδοτούνται από ενωσιακούς πόρους, η εκτιμώμενη αξία των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.,

στ) μίσθωση ακινήτων από τρίτους και

ζ) τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.. Ειδικά, για τις Δ.Ε.Υ.Α., εκτός από τις παραπάνω αποφάσεις, αποστέλλονται επιπλέον προς έλεγχο νομιμότητας οι αποφάσεις εκείνες που αφορούν την ψήφιση του προϋπολογισμού της επιχείρησης και του τεχνικού προγράμματος έργων, καθώς και κάθε τροποποίησή τους. Επίσης, αποστέλλονται προς έλεγχο νομιμότητας οι αποφάσεις των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, εφόσον υπάγονται στις περιπτώσεις των προηγούμενων εδαφίων της παραγράφου αυτής, καθώς και ο προϋπολογισμός τους. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις αυτών κοινοποιούνται στην ΑΥΕ Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με το άρθρο 226 του ως άνω νόμου, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. μπορεί αυτεπαγγέλτως να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων, των περιφερειών, των νομικών προσώπων αυτών, καθώς και των συνδέσμων τους, για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών αφότου η απόφαση έχει δημοσιευτεί ή εκδοθεί.

 

Ποια είναι η προθεσμία ελέγχου νομιμότητας αποφάσεων των Δήμων;

 Ο Επόπτης Ο.Τ.Α. ελέγχει τη νομιμότητα της απόφασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την περιέλευσή της στην ΑΥΕ Ο.Τ.Α. και εκδίδει υποχρεωτικά ειδική πράξη. Η μη έκδοση της ειδικής πράξης του προηγούμενου εδαφίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα του Επόπτη Ο.Τ.Α. (παρ.3 άρθρο 225 Ν.3852/2010).

Στις περιπτώσεις αυτεπάγγελτου ελέγχου νομιμότητας, η προθεσμία ανέρχεται σε (2) δύο μήνες αφότου η απόφαση έχει δημοσιευτεί ή έχει εκδοθεί (άρθρο 226 Ν.3852/2010).

Επί των προσφυγών, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. αποφαίνεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της. Αν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία χωρίς να εκδοθεί απόφαση θεωρείται ότι η προσφυγή έχει σιωπηρώς απορριφθεί (παρ.5 άρθρο 227 Ν.3852/2010).

 

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης που θεωρεί μη νόμιμη μια απόφαση ΟΤΑ;

 Ένας πολίτης που θεωρεί μη νόμιμη μια απόφαση ΟΤΑ έχει στη διάθεσή του διάφορα νομικά μέσα για να αμφισβητήσει την εγκυρότητά της. Οι κυριότερες ενέργειες που μπορεί να κάνει είναι οι εξής:

  1. Υποβολή Ειδικής Διοικητικής Προσφυγής:

Είναι δυνατή η υποβολή  ειδικής διοικητικής προσφυγής ενώπιον της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ (ΑΥΕ ΟΤΑ) και μέχρι την ίδρυση της ως άνω υπηρεσίας, μεταβατικά ενώπιον του Γραμματέα της Α.Δ.Μ.Θ..

  1. Υποβολή Αίτησης Ακύρωσης στο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο:

Εάν ο πολίτης δεν ικανοποιηθεί από την απόφαση επί της διοικητικής προσφυγής ή αν δεν ασκήσει διοικητική προσφυγή, μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο και στη συνέχεια στο Διοικητικό Εφετείο με αίτηση ακύρωσης.

  1. Υποβολή Αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη ή στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης:

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μια ανεξάρτητη αρχή που μπορεί να διερευνήσει καταγγελίες πολιτών για κακοδιοίκηση, παραβίαση δικαιωμάτων και μη νόμιμες πράξεις της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός που προβλέπεται από το άρθρο 77 του Ν.3852/2010 και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων αφενός, και των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων αφετέρου. Ο συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα.

  1. Υποβολή Καταγγελίας στις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές:

Ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε άλλες ελεγκτικές αρχές ανάλογα με τη φύση της παράβασης που καταγγέλλεται, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε περίπτωση οικονομικών ατασθαλιών ή τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σε περίπτωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

 

Ποια είναι η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής κατά απόφασης ΟΤΑ;

 Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων, των περιφερειών, των νομικών προσώπων αυτών, καθώς και των συνδέσμων τους, για λόγους νομιμότητας, ενώπιον του Επόπτη Ο.Τ.Α., μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε πλήρη γνώση αυτής. Ατομικές πράξεις κοινοποιούνται στον ενδιαφερόμενο με απόδειξη παραλαβής και αναφέρουν υποχρεωτικά ότι κατ’ αυτών χωρεί ειδική προσφυγή για λόγους νομιμότητας ενώπιον του Επόπτη Ο.Τ.Α. μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών (παρ.1 άρθρο 227 Ν.3852/2010).

 

Ποια ημερομηνία θεωρείται αφετηρία της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά απόφασης ΟΤΑ;

 Η αφετηρία της προθεσμίας υπολογίζεται από το χρόνο:

  • δημοσίευσης της πράξης. Για τις κανονιστικές πράξεις η προθεσμία αρχίζει, αφού συμπληρωθούν οι διατυπώσεις της δημοσίευσης, σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ. 2 και 284 παρ. 2 ΔΚΚ. Σε περίπτωση δημοσίευσης με πολλούς τρόπους ή μέσα, κατά τυχόν πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης, η προθεσμία αρχίζει από την τελευταία δημοσίευση. Για να αρχίσει ο υπολογισμός της προθεσμίας, στις κανονιστικές αποφάσεις, θα πρέπει η δημοσίευσή τους να είναι πλήρης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 284 παρ. 2 ΔΚΚ, κατά τρόπο, ώστε να προκύπτει σαφώς το περιεχόμενό τους. Ακόμη και η δημοσιευτέα περίληψη σε μία ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα, σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ. 4 ΔΚΚ, πρέπει, έστω και κατά τρόπο συνοπτικό, να εμπεριέχει το κύριο ρυθμιστικό πεδίο της πράξης.

Για τις ατομικές πράξεις που προβλέπεται ρητώς η δημοσίευσή τους, η προθεσμία αρχίζει από τη δημοσίευση μόνο για τους τρίτους και όχι για εκείνους τους οποίους αφορούν. Για τον ενδιαφερόμενο, η έναρξη της προθεσμίας άρχεται από την κοινοποίηση της σε αυτόν ή τη γνώση της.

  • κοινοποίησης της πράξης. Στην περίπτωση ατομικών πράξεων, η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής από εκείνον τον οποίο αφορά η πράξη, αρχίζει από την κοινοποίηση της απόφασης του ΟΤΑ σε αυτόν, ανεξαρτήτως εάν η πράξη έχει δημοσιευτεί (διότι είναι εκ του νόμου δημοσιευτέα). Η κοινοποίηση πρέπει να είναι πλήρης, δηλ. να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της πράξης κατά το ουσιώδες μέρος και ειδικότερα την αιτιολογία και το διατακτικό της. Επισημαίνουμε ότι, κατά ρητή πρόβλεψη του άρθρου 284, παρ. 1 του ΔΚΚ, η κοινοποίηση γίνεται από όργανα της δημοτικής αστυνομίας ή της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας με επίδοση, για την οποία πρέπει να συντάσσεται σχετικό πρακτικό. Επίσης, η κοινοποίηση γίνεται μέσω ταχυδρομείου με απόδειξη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προκύπτει η ημερομηνία κοινοποίησης. Επίδοση μόνο αποσπάσματος της πράξης ή περίληψη της δεν κινεί την προθεσμία.
  • γνώσης της πράξης. Η γνώση της πράξης, ως γεγονός έναρξης της προθεσμίας ισοδυναμεί με την κοινοποίηση. Κατ’ ακολουθία, επομένως, στις ατομικές διοικητικές πράξεις, ανεξάρτητα από το εάν επιβάλλεται η κοινοποίηση τους από τις σχετικές διατάξεις, η προθεσμία για εκείνον που τον αφορά αρχίζει, όταν η πράξη περιέλθει σε πλήρη γνώση του. Έχει κριθεί νομολογιακά ότι κοινοποίηση μεταγενέστερη της γνώσης δεν επιδρά στην προθεσμία που έχει ήδη αρχίσει. Επίσης, κατά πάγια νομολογία του ΣτΕ η πλήρης γνώση της πράξης θα πρέπει να προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, όπως η υποβολή αιτήσεως θεραπείας προς το Δήμο, ή αναφοράς παραπόνων προς το Δήμο, διαφορετικά η προσφυγή ενώπιον του Γενικού Γραμματέα θεωρείται ως εμπροθέσμως ασκηθείσα.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν ακυρωτέα μια απόφαση ΟΤΑ;

Οι κυριότεροι λόγοι που καθιστούν ακυρωτέα μια απόφαση ΟΤΑ είναι οι εξής:

  1. Αναρμοδιότητα

Αναρμοδιότητα συντρέχει στην περίπτωση που άλλο όργανο είναι αρμόδιο (καθ΄ύλη ή κατά τόπο) για την έκδοση της πράξης, ή όταν κανένα διοικητικό όργανο δεν είναι αρμόδιο να την εκδώσει.

  1. Παράβαση τύπων της διαδικασίας

Ερευνάται αν η πράξη έχει τα τυπικά γνωρίσματα που απαιτούνται από τις οικείες διατάξεις προκειμένου να παράγει έννομα αποτελέσματα. Ο τρόπος ελέγχου είναι αυτός που περιγράφεται αναλυτικά στην αριθμ. 11/7666/7-2-2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών  (Κεφ. 2.3 σελ. 11-15).

  1. Παράβαση νόμου

Ερευνάται η τήρηση από τον οικείο ΟΤΑ της αρχής της νομιμότητας, δηλ. εάν έχει παραβιασθεί κανόνας δικαίου που σχετίζεται με την ελεγχόμενη απόφαση, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται (Σύνταγμα, νόμος, διάταγμα, απόφαση, γενική αρχή του δικαίου, νομολογία). Σύμφωνα με γενική αρχή του δικαίου η νομιμότητα  της ελεγχόμενης πράξης κρίνεται βάσει του νομικού καθεστώτος που ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσής της.

 

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν θεωρεί ότι αιρετός παραβαίνει τα καθήκοντά του;

 Όταν ένας πολίτης θεωρεί ότι ένας αιρετός παραβιάζει τα καθήκοντά του ή επιδεικνύει μη σύννομη συμπεριφορά, ανάλογα με τη φύση της παράβασης, μπορεί να υποβάλει αναφορά/καταγγελία στις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές:

Ελεγκτή Νομιμότητας ΑΥΕ ΟΤΑ (και μεταβατικά Γραμματέα  Αποκεντρωμένης Διοίκησης): Σύμφωνα με το άρθρο 233 του Ν.3852/2010, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές της αργίας και της έκπτωσης στους αιρετούς:

α. αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια,

β. αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις,

μετά την τήρηση της πειθαρχικής διαδικασίας, όπως ορίζει το άρθρο 234 του Ν.3852/2010.

Εισαγγελικές Αρχές: Εάν η συμπεριφορά του αιρετού ενδέχεται να συνιστά ποινικό αδίκημα (π.χ. δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, απάτη), ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μήνυση στην αρμόδια Εισαγγελία.

Συνήγορο του Πολίτη ή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης: Μπορεί να υποβληθεί αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη ή στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για διερεύνηση περιπτώσεων κακοδιοίκησης, παραβίασης αρχών χρηστής διοίκησης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Για θέματα που αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος και περιουσίας, μπορεί να υποβληθεί αναφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπουργείο Εσωτερικών: Προβλέπεται παύση αιρετών για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος με απόφαση Υπουργού Εσωτερικών ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση του οικείου Επόπτη ΟΤΑ και σύμφωνη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 237 του Ν.3852/2010.

 

Ποια είναι η προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων;

 Η προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη είναι είκοσι (20) ημέρες. Η διοίκηση δεν υποχρεούται να απαντήσει σε περίπτωση απόρριψης ανώνυμης αίτησης ή αίτησης καταφανώς αόριστης ή επαναλαμβανόμενης. (άρθρο 5 Ν.2690/1999).

 

Ποια είναι η προθεσμία για άσκηση προσφυγής κατά πράξης επιβολής προστίμου για υπαίθριο εμπόριο (Ν.4849/2021);

 Η πράξη επιβολής διοικητικής κύρωσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή, η οποία ασκείται εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίησή της στον ενδιαφερόμενο διοικούμενο, ενώπιον του οικείου Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ελεγκτικά όργανα του κατά τόπον αρμόδιου Δήμου ή της κατά τόπον αρμόδιας Περιφέρειας. (άρθρο 65 Ν.4849/2021).

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος καταβάλει το πρόστιμο στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται εντός 20 ημερών από την κοινοποίησή του. Το δικαίωμα αυτό χάνεται σε περίπτωση άσκησης της προαναφερθείσας ενδικοφανούς προσφυγής.

 

Πως υπολογίζονται οι προθεσμίες για την υποβολή εγγράφων από πολίτες;

 Σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 7 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/ 1999, Α΄45), ο υπολογισμός των προθεσμιών, εάν δεν ορίζεται ειδικώς, γίνεται κατά τις διατάξεις των άρθρων 241 – 246 του Αστικού Κώδικα, όπου ορίζεται ότι η προθεσμία αρχίζει την  επόμενη  της  ημέρας  όπου  έγινε  το γεγονός που αποτελεί την αφετηρία της και  λήγει όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και, αν  είναι  κατά  το  νόμο  εορτάσιμη,  όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη.

Οι προθεσμίες για την υποβολή αίτησης, αναφοράς, δήλωσης ή άλλου εγγράφου του ενδιαφερομένου, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη ενέργειά του είναι αποκλειστικές (δηλ. μετά την πάροδό της ο πολίτης χάνει το δικαίωμα για την άσκησή της), εκτός αν χαρακτηρίζονται ενδεικτικές από τις διατάξεις που τις προβλέπουν, ενώ οι προθεσμίες για τη Διοίκηση είναι ενδεικτικές, εκτός αν από τις διατάξεις που τις προβλέπουν προκύπτει ότι είναι αποκλειστικές. Οι προθεσμίες για την έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων, δυσμενών για το πρόσωπο το οποίο αφορούν αμέσως, είναι αποκλειστικές. (άρθρο 10 Ν.2690/1999 και αριθμ. 11/7666/7-2-2007 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών).

 

Με ποιο τρόπο μπορεί ένας πολίτης να υποβάλλει ένα έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης;

 Η διακίνηση των εγγράφων των Υπηρεσιών της Α.Δ.Μ.Θ. γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) «ΙΡΙΔΑ», ωστόσο η υποβολή εγγράφων από πολίτες είναι δυνατή με τους εξής τρόπους:

α) με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,

β) μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή Εγγράφων» η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (https://www.m-t.gov.gr/),

γ) με έντυπη κατάθεση αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά.

 

O προϋπολογισμός των Δήμων από ποια υπηρεσία ελέγχεται;

 Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 189 παρ.7 του ν.4555/2018 σε συνδυασμό με το άρθρο 2 της αριθ.56415/26-07-2024 ΚΥΑ, το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης και υποβάλλει τη σχετική απόφαση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για έλεγχο, στην αρμόδια για την εποπτεία του δήμου Αρχή, η οποία είναι η οικεία Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ και μεταβατικά η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι τη σύσταση και την έναρξη λειτουργίας της ΑΥΕ ΟΤΑ, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των άρθρων 215 και 238 του Ν.3852/2010 και του άρθρου 57 του Ν.5027/2023.

 

Το ΟΠΔ των δήμων από ποια υπηρεσία ελέγχεται;

 Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 4 της αριθ.34574/Β/05-07-2018 ΚΥΑ και τις αριθμ.81251 / εγκ.785 /1-11-2021(ΑΔΑ:65ΥΥ46ΜΤΛ6-6Γ8), 82672/ εγκ.707 / 17-11-2022 (ΑΔΑ:94Η846ΜΤΛ6-Η67) & 2978/ εγκ.547 /10-01-2024 (ΑΔΑ: 9ΣΟ846ΜΤΛ6-58Β) εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τα αριθμ.44485/06-08-2018, 65270/19-11-2018 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) & 61528/28-09-2020 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών/Τμήμα Παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων ΤΑ, το ΟΠΔ ακολουθεί την πορεία του π/υ, συνεπώς συντρέχει αρμοδιότητα ελέγχου από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των άρθρων 215 και 238 του Ν.3852/2010 και του άρθρου 57 του Ν.5027/2023.

 

Σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από υπαιτιότητα οδηγού οχήματος του Δημοσίου υπάρχει δικαίωμα αποζημίωσης για τον οδηγό του ιδιωτικού οχήματος για τις ζημιές που υπέστη;

 Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.976/1979 (Φ.Ε.Κ 236 τ. Α) ο οδηγός  ιδιωτικού οχήματος που ενεπλάκη σε τροχαίο από υπαιτιότητα οδηγού οχήματος του Δημοσίου (οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος καθώς και τα οχήματα τα οποία φέρουν τις χαρακτηριστικές πινακίδες κυκλοφορίας πορτοκαλί χρώματος με την ένδειξη «ΚΥ») δικαιούται αποζημίωση υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    1. Ένορκη Διοικητική Εξέταση, όπου να δηλώνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα ότι το Δημόσιο πρέπει να αποζημιώσει την προκληθείσα ζημιά στο συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πινακίδων),καθώς και το ακριβές ποσό της αποζημίωσης. Δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης/ες με βάση την άδεια κυκλοφορίας κατά την ημερομηνία του συμβάντος.
    2. Απόφαση Διευθυντή ότι συμφωνεί ή διαφωνεί με το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. Συναφώς, αναφέρεται ότι η ΕΔΕ είναι προκαταρκτική εξέταση, κατά συνέπεια πρέπει να έχουμε την απόφαση αυτού που έδωσε την εντολή για τη διενέργεια της ΕΔΕ για να είναι εκτελεστή η απόφαση. Εάν υπάρχει αντίθετη απόφαση από το πόρισμα της ΕΔΕ τότε ο υπογράφων αρμόδιος πειθαρχικώς προϊστάμενος πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του. Στην απόφαση έγκρισης καταβολής αποζημίωσης, στα έχοντας υπόψη θα πρέπει να αναφέρεται και το πόρισμα της ΕΔΕ και η απόφαση του αρμόδιου πειθαρχικώς προϊσταμένου.
    3. Απόφαση έγκρισης καταβολής αποζημίωσης και Πρακτικό έγκρισης καταβολής αποζημίωσης (Πρακτικό Εξώδικου Συμβιβασμού), τα οποία υπογράφονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Τμήματος Προμηθειών.
    4. Αίτηση δικαιούχου με πρωτότυπα παραστατικά.
    5. Αν το ποσό αποζημίωσης υπερβαίνει το ύψος των 3.000,00 € (τριών χιλιάδων ευρώ), ο ενδιαφερόμενος κάνει αίτηση προς την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την έγκριση του ποσού που αναφέρεται στα παραστατικά που προσκομίζει και η υπόθεσή του παραπέμπεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
    6. Αν το ποσό αποζημίωσης δεν υπερβαίνει το ύψος των 3.000,00 € (τριών χιλιάδων ευρώ), ο ενδιαφερόμενος πέραν της αίτησης, συνυπογράφει και το Πρακτικό Εξωδίκου Συμβιβασμού στο οποίο αναφέρεται το συνολικό ποσό της καταβλητέας αποζημίωσης και δηλώνει ότι αποδέχεται αυτό το ποσό σε πλήρη εξόφλησή του. Δηλώνει υπεύθυνα δε, ότι δεν έχει αποζημιωθεί ξανά για το συγκεκριμένο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη και αιτείται αποζημίωσης.

Σε περίπτωση συνυπαιτιότητας η αποζημίωση καταβάλλεται ανάλογα με το  ποσοστό ευθύνης που αναλογεί στον καθένα από τους εμπλεκομένους στο τροχαίο συμβάν.

 

15α. Ποια είναι η διαδικασία για την καταβολή αποζημίωσης;

 Η υπηρεσία στην οποία ανήκει το όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, οφείλει να αποστείλει στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον πλήρη φάκελο με τα στοιχεία του ατυχήματος, τις καταθέσεις των εμπλεκομένων μερών και τις Εκθέσεις Πορίσματος και Πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 976/1979.

Η αποζημίωση χορηγείται σύμφωνα με το Πόρισμα της Ε.Δ.Ε. που έχει διενεργήσει λειτουργός, ο οποίος έχει οριστεί με σχετική απόφαση και το ύψος της προκύπτει από την Έκθεση Εκτίμησης Ζημιών της Πραγματογνωμοσύνης που υποβάλλει, επίσης οριζόμενος με σχετική απόφαση, λειτουργός.

Στην περίπτωση εμπλοκής οδηγού οχήματος με τις χαρακτηριστικές πινακίδες κυκλοφορίας πορτοκαλί χρώματος με την ένδειξη «ΚΥ» η ανωτέρω διαδικασία εκτελείται εξ ολοκλήρου από στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η εκκαθάριση και πληρωμή αποζημίωσης σε ζημιωθέντα ιδιώτη λόγω τροχαίου ατυχήματος με όχημα του ελληνικού δημοσίου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4337/2015 (Α’ 129/17-10-2015), όπως τροποποιήθηκαν με τα άρθρα του ν.4270/2014 (Α’ 129/17-10-2015) “Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ0 –δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις)”, που αφορούν το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

 

15β. Τι δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλει ο δικαιούχος;

 Τα  δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλει ο δικαιούχος είναι:

  • Αίτηση του δικαιούχου προς αποζημίωση (χορηγείται από την Υπηρεσία)
  • Υπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από την Υπηρεσία) α)περί μη εισπράξεως, μέχρι την ημέρα της εξόφλησης, από κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο αποζημίωσης για την ίδια αιτία και β) της ρητής και ανεπιφύλακτης παραίτησης του ιδίου από κάθε τυχόν άλλη αξίωσή του κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που απορρέει από την ίδια αιτία.
  • Σε περίπτωση που το όχημα ανήκει σε εταιρεία ο εξώδικος συμβιβασμός, η υπεύθυνη δήλωση καθώς και η αίτηση πρέπει να είναι υπογεγραμμένα από τον/τους νόμιμο/ους εκπρόσωπο/ους της εταιρείας και θα πρέπει να προσκομιστούν α) Φ.Ε.Κ.-Καταστατικό και β) Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.ΜΗ. (πρόσφατο-εντός τριμήνου) για την ισχύουσα εκπροσώπηση.
  • Τιμολόγια – αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή ταμειακής μηχανής τα οποία σύμφωνα με το Ν.4446/2016, άρθ.75, παρ.2, “…πρέπει να είναι πρωτότυπα και χωρίς αλλοιώσεις”. Τα παραστατικά, πρέπει να είναι μεταγενέστερα της ημ/νίας επιθεώρησης του οχήματος και σύμφωνα με την Έκθεση Εκτιμήσεως Ζημιών του υπηρεσιακού πραγματογνώμονα. Επίσης, θα πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτική περιγραφή με κοστολόγηση ανά είδος ανταλλακτικού και ανά εργασία αποκατάστασης της ζημιάς. Σημειώνεται, ότι στην ανάλυση θα πρέπει να αποτυπώνεται η υπογραφή και σφραγίδα του συνεργείου καθώς και ο αρ. πινακίδας του αυτ/του. Σε περίπτωση που σύμφωνα με την Έκθεση του Πραγματογνώμονα θεωρείται ασύμφορη η επισκευή του οχήματος, προσκομίζεται βεβαίωση κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας και οριστικής διαγραφής αυτού(η οποία εκδίδεται από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας η οποία έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας).
  • Αποδείξεις αγοράς ή επισκευής ατομικών ειδών τα οποία υπέστησαν φθορά ή καταστράφηκαν εφόσον κάτι τέτοιο αναφέρεται ρητάστο Πόρισμα της Ε.Δ.Ε. που διενεργήθηκε.
  • Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή εγγράφου πιστοποίησης ταυτοπροσωπίας.
  • Φωτοαντίγραφο άδειας οδήγησης (του οδηγού που ενεπλάκη στο τροχαίο ατύχημα – σε περίπτωση που ο οδηγός είναι και ιδιοκτήτης). Η άδεια οδήγησης δεν απαιτείται όταν πρόκειται για σταθμευμένο Ε.Ι.Χ.
  • Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου όπου θα φαίνεται ο διεθνής αριθμός Λογαριασμού (IBAN του ιδιοκτήτη) ή φωτοτυπία κάρτας λογαριασμού για τους λογαριασμούς στους οποίους οι κάρτες ουσιαστικά έχουν υποκαταστήσει τα βιβλιάρια. Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο (απόκομμα, κίνηση λογαριασμού κτλ) εκτός τραπεζικού λογαριασμού πρέπει να φέρει σφραγίδα και υπογραφή από την αρμόδια τράπεζα.
  • Τίτλο ιδιοκτησίας (όταν υπάρχει σύγκρουση κρατικού οχήματος με σταθερό σημείο).

 

(Υποσημείωση: Η κατάθεση των ανωτέρω δικαιολογητικών, καθώς και η υπογραφή των απαιτούμενων εγγράφων – πρακτικών από άλλο φυσικό πρόσωπο πέραν του ιδιοκτήτη (ή ιδιοκτητών σε περίπτωση συνιδιοκτησίας), μπορεί να γίνει με εξουσιοδότηση που θα φέρει το γνήσιο της υπογραφής του (μέσω της εφαρμογής gov.gr ή σε ΚΕΠ).

 

15γ. Υπάρχει άλλος τρόπος αποζημίωσης για τον κάτοχο/οδηγό του ιδιωτικού οχήματος;

 Αν δεν επιλεγεί η συμβιβαστική επίλυση διαφοράς με τον εξώδικο συμβιβασμό, τότε είναι δυνατή η δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης, όπως και στην περίπτωση όπου υπάρχουν απαιτήσεις αποζημίωσης πέραν των υλικών φθορών του οχήματος (λ.χ. τραυματισμός).

 

Skip to content